Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania

Aprilie

Aprilie marchează prima lună de primăvară în adevăratul sens al cuvântului, iar obiectivul principal al apicultorului în această perioadă este pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea primelor culesuri (rapiță si salcâm) în paralel cu luarea de măsuri pentru a evita roirea naturală în lunile care urmează. Dezvoltarea albinelor, ca și în cazul altor specii de animale, are la bază trei factori: matca (vârsta si calitatea), hrana (stimularea naturală și artificială) și mediu (condițiile din interiorul și din afara stupului).
Flora de primăvară abundentă în această perioadă (arțarul argintiu, aninul, cireșul, sălciile, floră spontană) reprezintă stimulul natural pentru dezvoltarea familiilor de albine, astfel că o matcă de calitate poate să depună zilnic peste 1500 de ouă ceea ce conduce la înlocuirea completă a albinelor de iernare și la depășirea puterii cu care a intrat în iarnă. Rezervele de hrană proaspătă, în special cele de păstură, încep să fie din ce în ce mai extinse în jurul puietului.

În acest context, pentru atingerea obiectivelor sale, stuparul trebuie sa aibă cunoștintele necesare pentru a interveni în reglarea celor trei factori de bază mai sus menționați, realizând o serie de lucrări:
- se continuă lucrările de verificare amănunțită a fiecărei familii de albine (revizia de fond), dacă acestea nu s-au realizat, și se notează toate stările anormale care există, prin aprecierea în continuare a activității generale, a zborului la urdiniș, a semnelor anormale, a prezenței mătcii și puietului de albină lucrătoare de toate vârstele, a suprafeței cu puiet și a celor acoperite cu albină, prezența trântorilor și a rezervelor de hrană. Cu această ocazie se reorganizează, dacă este necesar, cuibul familiei, prin eliminarea ramelor goale după diafragmă, pentru asigurarea unui regim termic optim dezvoltării. Revizia de fond se face în zilele călduroase (20ºC) si fără vânt.
- Se iau măsuri pentru corectarea stărilor nedorite: de unificare a familiilor slabe sau fara matcă, de întărire a acestora cu rame cu puiet, de stimulare si completare a hrănirilor, de igienizare si tratament, de verificare și reparare (înlocuire) a elementelor de stup. Completarea proviziilor se poate face cu rame cu miere de la rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent; se apreciază că este necesar să existe în stup o cantitate de cel puțin 6-7 kg miere de bună calitate.
- Se continuă stimularea familiilor de albine cu hrană artificială cu scopul intensificării ritmului de ouat al mătcilor. Aceasta se realizează prin administarea de sirop de zahăr 1:1 în porții de 0,3 - 0,5litri/familia de albine, în funcție de puterea familiilor, la intervale de  2-3 zile;
- Se va asigura apa la adăpător în care poate fi dizolvată și o cantitate de 5g sare/litru apă;
- Pe măsura ocupării fagurilor din cuib cu puiet, se asigură lărgirea cuibului cu faguri clădiți sau artificiali. Fagurii artificiali pot fi introduși în perioadele în care se remarcă o ușoară albire a celorlalți faguri, mai ales pe spetează superioară. Aceștia se introduc după ultima ramă cu puiet sau în mijlocul cuibului, câte un fagure săptămânal. Înainte de a-i introduce, fagurii pot fi ușor stropiți cu sirop pentru a fi mai repede curățați si deci pregătiți pentru ouat.
- Pentru prima parte a primăverii urdinișurile se reduc la 3-4 cm urmând ca, treptat,  pe măsura dezvoltării și stabilizarii timpului frumos, deschiderea să fie mai mare.
- Se vor forma  familii temporare și ajutătoare cu mătci de la rezervă acolo unde este cazul;
- Se vor aplica tratamentele necesare împotriva varoozei;
- Se vor lua măsuri pentru preîntâmpinarea furtișagului;
- Pe măsura ce pomii înfloresc se pot instala colectoarele de polen pentru recoltarea și valorificarea acestuia. Recoltarea polenului nu este o măsură obligatorie, dar această operațiune poate fi aplicată în zone unde există abundență de polen deoarece se stimulează recoltarea unei cantități si mai mari de polen, familiile de albine nefiind private de lipsa acestuia.
- Deasemenea se pot instala gratiile colectoare de propolis deasupra cuibului. Deasemenea se poate începe creșterea de faguri cu celule de trântor (rame clăditoare pentru producția de triturat larvar - apilarnil).
- Se reformează fagurii vechi extrași din cuib în urma reviziei de fond, se repară, se însârmează, astfel fiind pregătiți pentru sezonul în curs. Se asigură necesarul de stupi și rame atât pentru recoltă cât și pentru formarea ulterioară a roiurilor artificiale.
- Se vor lua măsuri pentru asigurarea transportului în pastoral, alegerea bazinelor melifere și a vetrelor de pastoral.