Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania

Iulie

O dată cu încetarea principalelor culesuri are loc și o reducere a activității familiilor de albine deoarece în lipsa surselor nectaro-polenifere ponta mătcii se reduce ca intensitate; creșterea de trântori, deasemenea se reduce semnificativ, iar roirea naturală  nu mai pune probleme.
Încă din această perioadă încep o serie de griji privind pregătirea rezervelor de hrană și a albinei de iernare. În lipsa culesurilor de întreținere, familiile de albine consumă din rezervele proprii, de aceea apicultorii trebuie să aibă în vedere și în această perioadă deplasarea familiilor de albine la o serie de culesuri care, chiar dacă nu sunt productive, aduc un stimulent natural menținerii la un nivel maxim a pontei mătcii cu efecte favorabile în perioada următoare.
În prima parte a lunii încă se derulează culesul la floarea soarelui și în funcție de hibrid și condiții pedoclimatice, poate să aducă  venituri importante. De menționat că la acest cules are loc ocuparea spațiului de ouat cu miere rezultatul fiind un blocaj al pontei cu efecte defavorabile asupra creșterii de noi generații de puiet care să înlocuiască albina uzată. În acest sens, apicultorul trebuie să intervină, introducând rame goale pentru pontă în centrul cuibului.
În continuare, o serie de resurse melifere ar putea fi valorificate: floarea soarelui târzie, busuiocul de miriște, coriandru, hrișcă, lavanda, lucernă, muștar alb, pepene galben, pepene verde, castraveți, fâneață sau floră spontană alcătuită din cicoare, muștar de câmp, păpădie, iarba șarpelui, menta, isop, jaleș de câmp, limba mielului, rapiță sălbatică, roiniță, salvie de câmp, sulfina, talpa gâștei, trifoi alb, zămoșiță, zburătoare, zmeur.

Pentru o bună derulare a activității apicole, în această  perioadă se va avea în vedere:
 Se vor continua lucrările de recoltare și extracție a fagurilor cu miere;
 Se va reorganiza cuibul familiilor de albine, lăsând în stupi numai fagurii cu puiet și rezervele aferente. Se va evalua situația acestora precum și starea de sănătate. Fagurii goi sau cu miere puțină se descăpăcesc și se așează după diafragmă pentru ca mierea să fie consumată.
 Se va preveni declanșarea furtișagului prin restrângerea cuibului, micșorarea urdinișului și efectuarea de intervenții rapide în famillile de albine precum și întărirea familiilor mai slabe, care ar putea fi vulnerabile.
 În lipsa unor culesuri de întreținere se vor administra hrăniri stimulente în perioadele lipsite de cules pentru menținerea unor familii cât mai puternice și creșterea albinelor de iernare
 Se vor întări familiile slabe sau roiurile artificiale formate în lunile anterioare;
 Din această perioadă se poate începe schimbarea mătcilor bătrâne, necorespunzătoare, pentru a avea timp suficient să depună ouă înainte de a întrerupe ouatul pe perioada sezonului inactiv;
 În cazul unor culesuri târzii (fâneața, floarea soarelui cu înflorire tardivă) se vor pregăti familiile pentru transport, așa cum am descris în calendarul lunilor anterioare;
 Se vor scoate din stupi fagurii destinați reformei și se va extrage ceara; Fagurii de rezervă se vor trata împotriva găselniței;
 Se vor efectua tratamentele medicamentoase în caz de necesitate. Pentru stabilirea gradului de infestare cu varroa se va folosi foaia de control sau alte metode descrise in literatura.
 Se vor efectua activități de stocare și/sau valorificare a producției obținute.
 În completarea producției de miere se poate recolta polen (acolo unde există un cules abundent, mai ales în zonele de deal) sau propolis.