Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania

Octombrie

În luna octombrie are loc finalizarea pregătirii familiilor de albine pentru iernare care constă în principal în activități legate de organizarea cuibului. În această perioadă, familia de albine încetează creșterea puietului, centrul cuibului fiind alcătuit din rame goale sau parțial goale. În acest sens, zilele însorite din luna octombrie ne permit o serie de intervenții în cuibul familiilor de albine care au ca scop aranjarea cuibului pe fagurii necesari pentru o bună iernare și îndepărtarea celor necorespunzători.
Când zilele sunt mai răcoroase și albinele formează un ghem răsfirat (semighem), avem posibilitatea de a analiza mult mai precis puterea familiilor de albine și în consecință necesarul de faguri pentru iernare, ținând cont de faptul că albinele trebuie să ierneze pe fagurii cu cantitatea cea mai mare de miere pe care-i acoperă plus doi faguri cu miere marginali. De asemenea, pentru o bună dezvoltare la sfârșitul iernii și în primăvară, când începe creșterea puietului, trebuie să avem în vedere și păstrarea unor faguri cu păstură care vor fi încadrați înainte de ultima ramă. Surplusul de faguri (goi, parțial cu miere, de culoare deschisă) va fi ridicat și depozitat în corpuri de stupi, rastele sau dulapuri speciale, care să asigure păstrarea acestora pentru sezonul următor.


Lucrări de efectuat în această perioadă:
 Organizarea cuibului (aranjarea fagurilor cu miere în funcție de puterea familiei de albine și  tipul de stup, îndepărtarea fagurilor goi, parțial cu miere care sunt în surplus; Asigurarea rezervelor de hrană (1,5-2,5 kg miere căpăcită/fagure, de calitate (nu de mană) - 18 kg/familia de albine prin împrumutarea unor faguri cu miere de la alte familii mai puternice; Păstrarea în cuib a fagurilor mai închiși la culoare, dar nu vechi, care să mențină căldura cuibului pe timp de iarnă, cu celule de lucrătoare buni de ouat în prima parte a primăverii.
 Unificarea familiilor temporare (ajutătoare) între ele sau cu alte familii de albine mai slabe. Surplusul de mătci poate fi păstrat ca mătci de rezervă pentru primăvară, prin iernarea în sistem bancă de mătci, într-o familie de albine orfanizată.
 Fixarea gratiilor împotriva pătrunderii șoarecilor.
 Stimularea și supravegherea zborurilor târzii de curățire.
 Protecția termică a familiilor de albine prin împachetări cu materiale izolante, salteluțe sau pernuțe peste podișor și eventual unele împachetări laterale, după diafragmă, care să asigure și absorbția umezelii din stup și circulația corectă a aerului.
 Efectuarea de tratamente necesare, împotriva varroozei. Amplasarea pe fundul stupului a foii de control (hârtie albă, cerată, parafinată) care ne poate da informații despre modul cum iernează albinele și gradul de infestare cu varroa. O alternativă la clasica foaie de control este fundul antivarroa sau fundul de control care permite examinarea a tot ce cade pe fund.
 Conservarea fagurilor goi care se vor depozita în dulapuri speciale, corpuri de stup și tratarea cu sulf pentru prevenirea găselniței; continuarea lucrărilor de reformare a fagurilor vechi și de recondiționare a elementelor de stup care urmează să adăpostească familiile pentru iernare și a celor de surplus.
 Amenajarea perdelelor de protecție din jurul stupinei împotriva vânturilor puternice, viscolului din timpul iernii, curenților reci etc.
 De reținut este faptul că pentru o bună desfășurare a iernării, în condițiile țării noastre, familiile de albine au nevoie de o cantitate de cca 18 kg miere de calitate/ stup care va fi distribuită diferit în funcție de starea familiilor de albine. La familiile puternice sau medii (care acoperă cel puțin 7-8 faguri cu albină) rezervele sunt aranjate astfel: în centrul cuibului se așază faguri cu cel puțin 2 kg miere având în partea de jos celule goale pentru miezul ghemului, iar lateral acestora se aranjează fagurii în ordine crescătoare din punct de vedere al cantității de miere, terminând pe fiecare latură cu un fagure cu păstură și unul plin cu miere. La familiile mai slabe (4-5 rame cu albină), sau când rezervele sunt insuficiente, cuibul se organizează central pe faguri care au cantitatea cea mai mare de miere, iar marginal acestora se așează fagurii cu cantități din ce în ce mai mici de miere.