Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania

Punct de vedere ACA- filiala Alba

ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ALBINE DIN ROMANIA
FILIALA JUDETEANA  ALBA
NR.  425/19.11.2012

 

                         D-NEI DR.ING.DANA CHIRCA
                        MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
                        BUCURESTI,B-DUL CAROL I,NR.24

                            SI SPRE STIINTA 
                          ASOCIATIEI CRESCATORILOR DE ALBINE
                          DIN ROMANIA


 Privitor la noul proiect de lege a  apiculturii,care ne-a parvenit relatam urmatoarele:

 Intai de toate,ne asteptam ca o noua lege a apiculturii sa fie elaborata de practicieni de  elita din cadrul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania,care au facut cercetari si experimente interesante intru cunoasterea acestei indeletniciri,recunoscuta ca o stiinta.Cei care se afla in afara acestor cunostinte,chiar daca mimeaza veleitati de experti,nu pot fi decat niste intrusi oarecare.
 Dupa cum prezinta noul proiect de lege a apiculturii,autoarea se pare ca priveste lucrurile din afara.Nu cred ca o lege trebuie inceputa cu “definitiile” de la art.2,cand acestea fac obiectul “GHIDULUI DE BUNE PRACTICI IN APICULTURA “ elaborat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania in doua editii , 2011-2012,care nu au fost luate in considerare.
Prezenta “lege” ,ma obliga sa pun intrebarea:cui slujeste aceasta lege si aceste definitii ,deoarece ca sa explici unui apicultor ce este acela un stup,devine de-a dreptul caraghios.Luate prin sondaj,definitiile nasc alte intrebari si comentarii,consemnate mai jos:
   -daca unitatea biologica numita familie nu se afla in stup,ci intrun copac,ca roi natural (despre care nu se spune nimic),nu este familie de albine?
   -litera f) : Roiul artificial pe trei rame,apicultorul adevarat il considera nucleu de imperechere al matcii sau de izolare al matcii in procesul de imnultire. Roii pe trei rame,cu matca de salvare,se fac in stil mare de catre cei ce vor sa aiba la inspectie numarul necesar de familii cu care s-au inscris pentru accesarea fondurilor europene. In felul acesta s-a ajuns la impresionanta cifra de 79.618 familii de albine in judetul Alba in prezent,fata de cele 22.000  la recensamantul din 1989.Pui pe productie o familie de albine pe trei rame?Raportul intre puterea familiei de albine si mierea-marfa pe care o culeg este patratul kilogramelor de albina din stupul respectiv.Pe trei rame (chiar si populate),sunt circa 0.600 kg.de albine x 0.600= 0.360 kg.miere marfa; iar o familie de 6 kg.albina poate culege 36 kg.miere marfa la un cules bun.Cele slabe nu aduna nici pentru ele,indiferent de cules.
 Definitia matcii de la litera h) este cam “subtire”.Matca este factorul de coeziune al familiei de albine si depune oua fecundate,dar si nefecundate,fiind astfel mama tuturor albinelor truditoare,dar si ai imbuibatilor trantori,o mama asa cum este si Tara pentru noi toti.Apoi,daca matca este trantorita,in stup nu se mai aduna miere,se face numai politica.
 Despre stupina (la lit.l): stupina ramane totusi stupina,in spatiu si in constiinta oamenilor.Termenul de “exploatatie” ,specific terenurilor agricole si padurilor,transferat in sfera apiculturii,tradeaza singurul mod in care se percepe stuparitul in cadrul ministerului de resort.De asemenea se vorbeste despre “transhumanta”,termen specific oieritului,nu stuparitului. Parca fara sa se vrea ,gandul unor factori de decizie din minister este mai mult la miel si la purcel,daca se fac atatea confuzii,asimilandu-se albinele cu aceste animale.
 Ce s-a ales de Comisia de baza melifera si stuparit pastoral formata din reprezentantii Consiliului Judetean,Directia Agricola,Directia Silvica,Directia Sanitar -Veterinara,Unitatea Fito-Sanitara si Filiala Judeteana A.C.A. - adica toti factorii care contribuiau la coordonarea stuparitului pastoral ? La art.7,eliminand participarea organelor abilitate A.C.A.,se spune ca repartizarea bazelor melifere se va face catre apicultorii interesati.Poate pe criterii politice? Asa s-a ajuns ca unii apicultori,plecati in pastoral,sa fie somati de catre primari sa paraseasca terenul din propietatea comunei respective.
 In art.9 se introduce, pe usa din dos a apiculturii, birocratia stufoasa in viata albinelor,pe langa “inovatia” gramaticala prin care conjunctia sa este despartita prin doua puncte de subordonatele pe care le introduce.Si totul “ conform legislatiei in domeniu” - sintagma repetata de mai multe ori.Printre altele,nu se precizeaza cum trebuie sa se descurce cu panoul de identificare apicultorul care are ferma apicola impartita in mai multe locuri,mai ales ca i se cere la art.9 pct.2 sa respecte incarcatura optima de albina la hectar,de unde se vede treaba ca este mai important panoul decat adapatorul pentru albine.
 Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie “Prof.Doctor G.K.Constantinescu “,am inteles ca autorizeaza albinele sa culeaga miere.Se pare ca apicultorii nu stiu prea multe despre ilustrul profesor si care este contributia sa in domeniul apicol.In apicultura se poate vorbi de altii,de pilda de prof.dr,ing.Veceslav Harnaj,caruia i se datoreaza in mare parte constituirea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania inca din 1958,al carui presedinte a fost multi ani si de asemenea ales de cinci ori presedintele “APIMONDIA” - Federatia Internationala a Asociatiilor Nationale de Apicultura.Aceasta mare asociatie are si o revista de specialitate – ROMANIA APICOLA – revista lunara de informare tehnica si stiintifica,schimb de experienta si opinii.
 Art.11,pct.2 -Programul de ameliorare nu se autorizeaza de catre Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie daca solicitantul nu detine peste 1000 familii de albine.Atunci ce facem cu d-nul ing.Virgil Dobrota de la Sibiu de pilda,unul din putinii adevarati specialisti,un mare pasionat de selectia,ameliorarea si pastrarea albinei romanesti daca nu poate indeplini aceasta conditie? Il dam la o parte?
 In sfarsit vine art.12 cu aplicarea sanctiunilor.De la litera a) la f) – sase la numar - sunt prevazute sanctiuni “cu avertisment sau amenda”.Stiti ce inseamna asta?Legiferarea mitei!
Daca cei pusi sa constate contraventia pot sa aleaga avertismentul,au avantajul ca nu pleaca cu mana goala de la stupina.Doar oameni suntem,nu-i asa?! In felul acesta,apicultorul se poate descurca si cu un avertisment de la Directia Sanitar-Veterinara,si cu unul de la organul administrativ local,si cu unul de la politie,mai usor si mai “omeneste”decat cu amenzile,chiar daca si astfel il costa.
 Nu se vorbeste de stimularea si de facilitatile acordate apicultorilor,care ar trebui precizate prin lege,de pregatirea lor profesionala care a mers bine doar pana la interventia din afara Asociatiei Crescatorilor de Albine.Atestarea apicultorilor facuta in urma cu cativa ani de catre agentiile de consultanta agricola judetene,infiintate de minister,total incompetente in sectorul apicol – care ar trebui sa se accepte ca este un sector aparte si nu bagat la gramada in zootehnie – a fost necesar sa se ceara ajutorul Filialei Judetene A.C.A. ,cerandu-se sa se  dea in scris ca nu sunt pretentii pecuniare pentru aceasta,nici macar o infima parte din sumele insemnate care s-au alocat acestor agentii din banii publici.
 Concluzia subsemnatului,in asentimentul membrilor Filialei A.C.A.din judetul Alba este ca acest proiect este doar un simulacru de lege,la fel ca si alte tertipuri prin care se vrea eliminata participarea teoretica si practica a Asociatiei Crescatorilor de Albine in luarea principalelor decizii.Nu cred ca ma insel afirmand ca incet si subtil ,se urmareste demolarea acestei mari si importante asociatii,considerata ca o mare familie a apicultorilor.Intr-un anume scop se insista in promovarea asa-ziselor forme asociative ale unor grupuri de interese private care ignora apicultura ca parte a AVUTIEI NATIONALE. Pentu asta se adopta politica “pasilor marunti” (folosita si de UDMR)ca sa se ajunga la scopul urmarit,acela al dezintegrarii.
 Ma gandesc ca nu ar fi de mirare daca aceasta “ lege”,ajunsa in Parlament,ar trece usor:ignoranta,indiferenta ,dezinteresul (sau un anumit interes)sunt la ele acasa.Atunci vom lasa traditia,pastrata de la Dromichete incoace si vom porni in “transhumanta”departe,daca oile noastre vor avea soarta celei din maxima lui Nicolae Iorga: “Oaia incoltita de lup a crezut ca si ea are dreptul sa iasa urland de durere in fata haitei de lupi”.
 Prea mare graba de a abroga legea actuala,dar de fapt tinta este obiectul legii.As sugera conducerii Asociatiei Crescatorilor de Albine sa ofere Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie si d-nei dr.ing.Dana Chirca cate un abonamet gratuit la revista “Romania Apicola”,ca sa ne putem pune de acord “competentele” in apicultura.

 

Cu respect si responsabilitate,

GHEORGHE ROTAR

Presedintele Filialei A.C.A. din judetul Alba