Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania

Punct de vedere catre apicultori!


 
ASOCIAȚIA  CRESCĂTORILOR  DE  ALBINE DIN  ROMÂNIA
COMITETUL  DIRECTOR
Cod fiscal RO 2351466
B-dul Ficusului  nr. 42, Sector 1,  cod poștal 013975
BUCUREȘTI
Tel./Fax: 233.40.17; 233.37.20; 233.40.18; 233.06.25; Tel: 233.40.19
acaromania@rdsmail.ro


Nr.1039 data 03.12.2012


PUNCT DE VEDERE PENTRU APICULTORI !
Intrucat in urma discutiilor purtate la intrunirea din data de 26.11.2012 care a avut loc la sediul MADR cu privire la legea apiculturii nu s-a ajuns la niciun rezultat, Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania are cateva observatii si propuneri de facut, unele dintre ele regasandu-se si in punctele de vedere exprimate la momentul intalnirii:
1. Am aflat cu surprindere ca noul proiect de lege a apiculturii, inainte de a fi propus pentru dezbatere cu asociatiile apicole prin e-mailul transmis in data de 12 noiembrie 2012, Ministerul Agriculturii Dezvoltarii Rurale ar fi inaintat acest proiect de lege pentru aprobare la Camera Deputatilor in luna septembrie, fara nici o consultare cu asociatiile apicole, unde, din fericire, a fost respins.
2. Desi ACA Romania detine ca membri in evidente peste 50% din numarul de apicultori si familii de albine inregistrate, fara a se tine cont de principiul reprezentativitatii, nu am fost consultati inca din momentul aparitiei ideii de modificare a legii in vigoare (nr 89/1998), cu atat mai mult cu cat aceasta a fost propusa si realizata de ACA din Romania.
3. Ne-am dat seama din discutiile care au avut loc cu ocazia acestei intruniri ca unii dintre cei prezenti nu cunosteau nici macar prevederile legii in vigoare, dar doreau cu ardoare modificarea ei, fara a aduce modificari sau completari care sa vina in sprijinul apicultorilor si dezvoltarii sectorului apicol national (de ex. desfintarea regulamentului de baza melifera si stuparit pastoral si trecerea acestor atributii in sarcina consiliilor locale-primarii, eliminarea posibilitatilor de acordare gratuita a vetrelor de stupina, transformarea apicultorilor in contravenienti prin numarul mare de amenzi si avertismente, anularea ordinului comun privind tratamentele fitosanitare si protectia familiilor de albine, nerespectarea ghidului de bune practici in apicultura aprobat si avizat de MADR si ANSVSA)
4. Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania recunoaste ca sectorul a fost sustinut prin programele europene (PNA si PNDR) cu o absorbtie buna a fondurilor alocate mai ales in ultimii 2 ani ceea ce a dat un impuls dezvoltarii apiculturii romanesti. Cu toate acestea, prin modul de derulare prin asociatii, a Planului National Apicol, s-a generat infiintarea de numeroase asociatii apicole care a condus de fapt la o faramitare a sectorului in numeroase forme asociative si o invrajbire intre aceste forme astfel incat la ora actuala au aparut numeroase disensiuni dar si o aversiune nejustificata a unor forme asociative noi fata de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania. Mentionam ca unele din asociatiile aparute (nu facem referire la cele care intr-adevar sprijina apicultorii) s-au constituit exclusiv ca urmare a derularii fondurilor prin PNA 2011-2013, iar semnalarea noastra cu privire la posibile fraude la nivelul a catorva asociatii, in special pentru achizitia de familii de albine si stupi, ar trebui sa fie verificata deoarece a  condus la cresterea nejustificata a septelului national si se pare la frauda. Cine verifica aceste nereguli?
5. Ca urmare, din datele prezentate de Minister, cu ocazia aceastei intruniri, cu privire la numerele aprobate si acordate de ANARZ reiese faptul ca Romania  detine la momentul actual un efectiv identificat doar prin sistemul unic de identificare (Ordin nr 119 din 25 mai 2011) de 1.800.000 de familii de albine, nepunand in calcul si restul efectivului neidentificat,  ceea ce conduce la ideea ca efectivul ar fi cu mult peste 2 milioane familii de albine, fapt complet eronat. Din acest punct de vedere solicitam Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa centralizeze toate datele de la formele asociative, din Registrele de evidenta ale acestor forme asociative, pentru a stabili numarul real de familii de albine identificate prin sistemul unic dar si o parte din apicultorii membri care nu au solicitat numere. Din aceste date se poate face si o ierarhizare a asociatiilor din punct de vedere al numarului de familii de albine detinute si  a numarului de membri.
6. In momentul de fata nu exista un grup de lucru format din asociatii reprezentative la nivel national care sa poata analiza si formula propuneri privind activitatile si interesele apiculturilor. Ca urmare, grupul de lucru constituit in urma intrunirii la MADR din data de 26.11.2012 este constituit fara a se tine cont de criteriul reprezentativitatii.
7. Deasemenea, termenul impus « inceputul anului 2013 » pentru elaborarea acestui proiect pentru dezbaterea finala nu asigura timpul suficient pentru dezbatere. Motivarea noastra consta in faptul ca pana la sfarsitul lunii martie au loc diverse intruniri cu apicultorii care se desfasoara in toate judetele tarii unde Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania are filiale si societati comerciale, si unde propunerea de modificare a legii apiculturii va fi discutata. In acest sens venim cu propunerea ca  termenul sa fie amanat pana la finele lunii martie 2013.
8. A.C.A. Romania nu sustine abrogarea legii 89 din 1998 ci doar modificarea acesteia cu acele propuneri care vin doar in sprijinul apiculturii nationale. Mentionam ca niciodata A.C.A. din Romania nu s-a preocupat si nu a sustinut doar interesele propriilor membri ci interesele tuturor apicultorilor din Romania. Dealtfel legea apiculturii trebuie sa ramana o lege a apicultorilor si nu a formelor asociative.
9. Trebuie sa accentuam faptul ca intotdeauna modificarea unei legi trebuie sa vina de jos in sus, de la cei care cunosc sectorul si de la interesul pentru a imbunatati aceasta activitate. In acest sens, invitam toti apicultorii din toate formele asociative interesate in imbunatatirea activitatii apicole in Romania sa vina cu propuneri si sa ni le transmita la sediul A.C.A. Romania si ii asiguram ca le vom aduce in dezbatere si in fata organelor competente.
10. Deasemenea, ca sa dovedim ca suntem o asociatie deschisa, transparenta, asteptam propuneri pentru formarea la nivel national a unei forme profesionale puternice care sa reprezinte un partener corect de discutie in apararea intereselor tuturor apicultorilor din Romania.
11. Din pacate din toate aceste "bulversari" are de suferit doar apicultorul iar noi nu dorim privilegii pentru formele asociative.
12. Ca o concluzie desprinsa din punctele de vedere ale distinsilor reprzentanti ai M.A.D.R., (dupa plecarea dlui secretar de stat) a reiesit faptul ca aceasta activitate in Romania s-a dezvoltat doar in ultimii 5-6 ani, uitandu-se faptul ca sectorul apicol a fost dezvoltat si organizat de altii (prof dr. ing V.Harnaj si colaboratorii), in ultimii 50 de ani, iar in anul 1989 Romania avea peste 1 400 000 familii de albine si acest sector avea o structura de organizare unica.
13. Se mandresc unii cu promovarea de targuri apicole, foarte numeroase dealtfel, (care se incheie de multe ori cu chefuri –vezi ultimul targ de la Sighisoara), dar nu stiu ca Ministerul de Finante este cu ochii pe aceasta activitate pentru o viitoare impozitare si pentru evaziunile fiscale de la aceste targuri.

Cu deosebit respect,
Presedinte Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania
Ing. IOAN FETEA