Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania

Mierea - proprietati si utilizari

 

O noua apariție editorială importantă atât pentru apicultori cât și pentru consumatori - Mierea, Proprietăți și utilizări -Sănatate de la albine, a aparut de curând la Editura Casa.

 

Scrisă de Daniela Guaiti, recunoscută pentru cărțile de artă culinară din Italia și tradusa de Editura Casa (Oradea), prefațată de dr. bioch. Cristina Mateescu, lecturată și adaptată la specificul romanesc, cartea se dorește un mijloc esențial de comunicare și educare în sprijinul consumului de miere, ca produs complet natural, bogat în substanțe nutritive de mare valoare biologică pentru nutriția și sănătatea omului.

 Ușor digestibilă, gustoasă și sănătoasă, bogată în proprietăți curative..” așa cum ne-o prezintă autoarea cărții, mierea a reprezentat încă din cele mai îndepartate vremuri singurul îndulcitor la îndemana omului dar și remediu în nenumarate afecțiuni, fiind redescoperită în prezent ca aliment complex și benefic sănătății omului. „Ea este consumată de cei care apreciază alimentele simple și autentice, dar și de cei care au nevoie de diete speciale” ne spune autoarea cărții.

 Cu o prezentare grafică de excepție, dar și o descriere sa-i spunem „dulce ca mierea”, cartea abordează într-un mod simplu și plăcut lecturii diverse capitole ce țin de biologia albinei, producerea mierii în stup, condiționarea si etichetarea acesteia, prezentând si o minunată incursiune în aromele, gustul, originea și proprietățile diferitelor sortimente de miere, contribuind astfel la o mai bună întelegere și conștientizare de către publicul larg a ceea ce reprezintă acest produs deosebit ce vine din farmacia stupului.

Deasemenea, cartea ne oferă o colecție de rețete si secrete specifice, de bucătărie și cosmetică, care vin dintr-o valoroasă cultură a frumosului si bunului-gust, diversă si apreciată în toată lumea așa cum este cultura italiană. Astfel, cititorilor le sunt dezvăluite numeroase rețete pentru sănătate, ușor de realizat și la îndemâna oricui, precum și alte rețete de mâncăruri, deserturi și băuturi, care au ca principal ingredient mierea, această adevărată minune a naturii. În concluzie, cartea reprezintă o sursă de inspirație pentru zilele când ne dorim mai multă sănătate, frumusețe și dulceață din natură, de la albine, cu ajutorul minunatelor “rețete pentru bunăstare” cum însăși autoarea Daniela Guaiti preferă să le numească.

 Din cuprins: Mierea - o minune a naturii. Un deliciu de culoarea chihlimbarului. Mierea în istorie. Un dar al albinelor. O ierarhie complexă. De la flori la miere. Mâna omului. Mierea și legislația. Eticheta. O sursă de sănătate și bunăstare. Chimia mierii. Proprietățile terapeutice. Varietăți de miere. Mierea polifloră. Mierea monofloră. Sortimente de miere românească. Sortimente mediteraneene din Italia. Mierea în cămară, în bucătărie și în cosmetică. Conservarea. Ingredient cosmetic. În bucătărie. Creme, balsamuri și împachetări. Rețete pentru bunăstare și sănătate. Mierea ca elixir. Lichioruri, ceaiuri, sucuri și siropuri. Mierea în bucătărie. Mâncăruri sărate. Deserturi rustice.

Exemple delicioase: Parfe cu pere si miere, salata de ridichi cu sunca de Praga si miere

Dimensiuni: 165 x 195 mm. Nr. pagini: 124. Editura Casa, Oradea, 2013, ISBN 978-606-8527-02-4.

Cartea poate fi achiziționată:

prin magazinul cu amănuntul de la sediul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apiculturăcomandată online prin http://www.icdapicultura.ro/magazin/produse/208-carti/pagina-1/

 sau

prin magazinele Apicola din fiecare județ, aparținand Asociației Crescătorilor de Albine din Romania.

Lectura placuta!