Ordonanța Militară nr. 8  din 09.04.2020 aduce o serie de clarificări privind circulația apicultorilor.

Apicultorii se pot deplasa atât la stupine cât și în pastoral având asupra lor:

  •  declarația pe proprie răspundere în care la rubrica „Motivul deplasării” se bifează varianta 1  ( „interes profesional […]” ) ;
  • adeverința ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile județene de zootehnie, sau orice alte acte doveditoare a calității de apicultor și a proprietății asupra stupilor.

De asemenea Ordonanța Militară nr. 8  din 09.04.2020 mai prevede că:

  • piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.(2)este permisă deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție a produselor agroalimentare până și de la piața agroalimentară și accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declarații pe propria răspundere și a certificatului de producător.
Întrucât suntem întrebați foarte des de posibilitatea deplasării la stupină a apicultorilor care au împlinit vârsta de 65 de ani, facem precizarea la Articolul 3 din Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020 se specifică urmatoarele:

„Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2 (persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani) ,  în exteriorul locuinței/  gospodăriei,  este permisă și în afara intervalului  orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.”

Modelul declarației pe proprie răspundere poate fi descarcat de aici: [click]

Textul intregral al Ordonanței Militare nr.8 din 09.04.2020 îl puteți consulta mai jos:

(folosiți butoanele din partea stânga-jos a chenarului pentru a naviga între pagini)