Sectorul apicol face parte integrantă din agricultura europeană, fiind sursa principală sau una dintre sursele adiționale de venit pentru peste 500 000 de cetățeni ai UE. Importanța acestui sector este mult mai mare decât s-ar putea deduce din contribuția sa la valoarea brută a producției în economie, având în vedere că 84 % din speciile de plante și 76 % din producția alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine, astfel încât valoarea economică produsă, estimată la 14,2 miliarde EUR pe an în UE, este mult mai mare decât valoarea mierii produse.

Importanța mierii pentru menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității este, de asemenea, foarte clară. Importanța polenizării nu este apreciată în mod corespunzător și este trecută cu vederea în UE, întrucât în SUA se cheltuie anual 2 miliarde de euro pentru polenizarea artificială. Apicultura și apicultorii trebuie, prin urmare, să fie în centrul politicii agricole comune. Viitoarea politică agricolă trebuie să mărească vizibilitatea și finanțarea apiculturii peste nivelul său actual.

Cititi proiectul complet aici: PROPUNERE DE REZOLUȚIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN – Perspective și provocări pentru sectorul apicol din UE