Subvenția pe familia de albine, introdusă din 2020?

O nouă plată directă de tip subvenție are toate șansele să fie introdusă între schemele pe care producătorii le încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Subvenția plătită pentru familia de albine este solicitarea pe care stuparii o adresează constant autorităților. Până acum, sectorul apicol a beneficiat numai de sumele de sprijin prin Programul Național Apicol, în regim de decont pentru cheltuielile efectuate în stupină. Liderii din apicultură apreciază că în noua Politică Agricolă Comună se va regăsi și o subvenție directă pentru activitatea de creștere a albinelor.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea a declarat recent la Bistrița-Năsăud că o mare pierdere pentru apicultori o reprezintă amânarea introducerii Programului ”Miere în școli”. Inițiativa prevăzută în lege nu a primit buget pentru 2019, Guvernul a luat decizia amânării cu un an a programului prin care elevii urmau să primească borcane de miere naturală produsă în stupine recunoscute de autoritățile din România.

[…]

Vă reamintim că apicultorii au cerut în mai multe rânduri o plată directă pentru sprijinirea activității apicole. S-au vehiculat cuantumurile de 50 de lei sau 10 euro pe familia de albine.

Citiți articolul original aici : agrointel.ro/110850/subventia-pe-familia-de-albine-introdusa-din-2020/